Pomoc

Regulamin

Reklama

Katalog blogów

Kontakt

Portal polskich blogów

zawsze zalogowany

Strona główna forum >> Hyde Park >> anonimowi podglądacze    
Foksal.

21.03.2008 13:10

anonimowi podglądacze

czy mogłaby istnieć opcja rejestracji dla nowych odwiedzających? czyli przy pierwszym wejściu na bloga każdy musiałby wpisać się do czegoś w rodzaju księgi gości, tyle że przymusowo - inaczej blog mu się nie otworzy. wpisałby nick, miasto, płeć, wiek i kilka słów o sobie - wszystkie te elementy obowiązkowe. żeby właściciel bloga choć w ten sposób mógł poznać wszystkich wchodzących na bloga, a nie komentujących. coś jak na forum dostępnym tylko dla zarejestrowanych. to by była opcja na przykład dla tych, którzy nie chcą hasłować bloga.

Pinked.fotolog.pl
Miasto: Warszawa
Urodzony: 1986

21.03.2008 13:52

nice..

pomysl. niewiem tylko czy nie zniechecilo by to tzw "szybkich odwiedzajacych" zagladajacych tylko na chwilke sprwdzic czy nowa notka nowe foto jest. czasem ludzie robia szybki obieg po fotoblogach i wpisywanie sie na kazdym bywalo by meczace... chyba ze... jak sugerujesz.. bylo by to tylko jednorazowe - potem juz jest sie "swojakiem" :0

Foksal.

21.03.2008 14:37

tak, jednorazowe - potem z adresu, z którego się rejestrowałeś, wchodzisz bez logowania. zmieniasz kompa - logujesz się. a jak się znudzi - wyłączasz to i finito. potem jak chcesz - wracasz do tego.

Intense.fotolog.pl
Miasto: Kraków

21.03.2008 15:20

i numer kołnierzyka jeszcze, obowiązkowo

osobiście, gdybym weszła na jakiegoś bloga przypadkiem - ot, nazwa by mi zabrzmiała niebanalnie - i zamiast znaleźć coś ciekawego otrzymałabym formularzyk do wypełnienia - więcej nie zajrzałabym. Ot, wchodzę przez przypadek, nie wiem kto zacz, i od razu mam się tłumaczyć, co ja za jedna.

chociaż oczywiście, jeśli ktoś używa hasła czy innego tylko dla znajomych, byłaby to jakaś alternatywa. w końcu hasło też jest irytujące.

Nikt.ownlog.com
Miasto: Stalowa Wola / Nisko
Urodzony: 1984

21.03.2008 16:10

według mnie to nie ma sensu

Jeżeli chcesz, by ktoś podał takowe informacje i jeżeli jest to stały bywalec, osoba rozsądna i uprzejma, to wpisze Ci to bez problemu w księdze gości, wystarczy na głównej zanotować taką prośbę. Jeżeli ktoś nie zechce się wpisać, nie zechce także uzupełnić Twojego formularza, wpisując jako imię John, nazwisko Rambo, miasto zaś Honolulu i i tak nic z tego nie będzie.

Kolejna sprawa to jak chcesz identyfikować ludzi? Cookies? Wystarczy, że ktoś tak jak ja czyści co jakiś czas wszystko z kompa, łącznie z ciastkami. Musiałby wtedy logować się wiele, wiele razy. Rozpoznawanie po IP także odpada w przypadku choćby neo, gdzie IP przyznawane jest inne za każdym połączeniem. Wydaje mi się, że sposobem na poznanie stałych bywalców bloga jest rozmowa z nimi, utrzymywanie kontaktu, a nie przymus wypełniania formularzy. Nie bawmy się w Urząd Skarbowy, bo skarbówki nikt nie lubi :D
Wesołych jajek!

Sergiuszcynamon.

22.03.2008 09:19

smierdzi mi to chcecia pochwalenia sie ilu to internautow odwiedzilo \'mojego blogaska\'.. po drugie, skoro ktos nie skomentowal/nie wpisal sie do ksiegi to pogodzic sie trzeba z faktem, ze nic specjalnego dla siebie nie znalazl i raczej nie wroci..

Replisia.ownlog.com
Miasto: Toruń

25.03.2008 16:45

Dawca

Szkoda, że niektóre osoby wchodzą po kilka razy na bloga i nic od siebie nie chcą dodać, tylko biorą. Bywa, że wchodzą nieproszeni goście i na dodatek kopiują pomysły zamiast się, co najwyżej inspirować. Jednak trzeba się z tym pogodzić, bo wcale nie jest powiedziane, że ciągle dając kiedyś coś dostaniesz ;)

Roundabout.ownlog.com

25.03.2008 20:51

To trzeba sobie ustawić ownloga jako "prywatny" albo "tylko dla zalogowanych" albo zahasłować i problem z głowy. Czy to takie trudne?

Zresztą, myślicie jakby każdy miał wypełniać jakiś kolejny milionowy formularzyk to by to zrobił? Wcisnąłby krzyżyk i tyle byście gościa widzieli..

Pinked.fotolog.pl

26.03.2008 08:03

a ja bym chciala...

Panie Sergiuszu na sprawdzanie 'ile osob weszlo na blogaska ' to sa chyba liczniki a nie takie udogodnienia
nie chodzi o ilosc lecz o "jakosc" odwiedzajacego

ja bym widziała to w formie ankietki kto skad (strona www)(automatycznie zapisywało by sie tym co juz tu byli) i pytanie w stylu "what's up " - wypelni - wchodzi na bloga

jak mi wpisze ze jest krolowa elą i nadaje z krolewskiego kibla - to przeciez w depreche nie popadne ze ktos sobie zarty robi ;)

zapewne da sie cos takiego zrobic samemu ,na wlasna reke ale gdyby fotolog.pl pokusił sie o taka opcje w profilu to moze sporo osob by skorzystała. oczywiscie z mozliwoscia zmiany pytania z what's Up na swoje. hym ?

Pinked.fotolog.pl

26.03.2008 08:07

...

hasło & tylko dla zalogowanych ogranicza wejscie dla ludzi ktorych A- dobrze nie znam - czytaj nie maja hasła ( a zakladam ze jak ktos juz zalozyl sobie fbl to zazwyczaj nie chce go ukrywac / B -sa z innych portali blogowych , nie sa z zadnych

wydaje mi sie ze nie chodziło w tym pomysle o to zeby sie zamykac na kogos tam - tylko własnie o utrzymanie/nawiazanie tego kontaktu

Roundabout.ownlog.com

26.03.2008 23:00

rozumiem Cię tylko jak tu dbać o utrzymanie/nawiązanie kontaktu poprzez narzucenie wypełnienia formularzu? takie narzucanie to tylko przestraszy delikwenta który po raz setny trafi na bloga, na którym nigdy wcześniej nie był i będzie musiał od nowa wypełniać puste pola. jeśli ktoś CHCE coś po sobie zostawić na ownlogu/fotologu to albo wpisuje się do księgi albo zostawia komentarz.

Sergiuszcynamon.

28.03.2008 13:46

jeśli ktoś CHCE coś po sobie zostawić na ownlogu/fotologu to albo wpisuje się do księgi albo zostawia komentarz. dokladnie

Replisia.ownlog.com
Miasto: Toruń

31.03.2008 12:05

- czyli nic na siłę!

Kolezanka.ownlog.com

04.04.2008 21:54

beznadziejny pomysł. Uważam, że większą przyjemność sprawi niespdoziewany wpis, niż taki o który się prosi, czy też zmusza (w tym wypadku)

Michat.ownlog.com
Miasto: lbn

08.04.2008 22:34

zgadzam się:):)

bez sensu pomysł. chyba zrodził się ze zwyczajnej nudy;p

Tokio.fotolog.pl
Miasto: Tokio

19.04.2008 09:03

co za pomysł...

Pomysł foksal zniechęciłby czytelników. Wyobraźcie sobie, że wchodzicie na gazeta.pl, klikacie na linku do artykułu, a tam formularz rejestracyjny - jak nam nie powiesz kim jesteś, to wypad, nie możesz czytać. Większość osób pomyśli: "Co za totalna inwigilacja!" i pójdzie na dziennik.pl.

Ja na przykład mam bloga informacyjnego, nic osobistego, i zależy mi na tym, by dostęp do informacji był swobodny. A tym bardziej nie obchodzi mnie, kto, w jakim wieku i z jakiego miasta, czyta mojego bloga.

Ale właściwie, również jeśli ktoś się zwierza z jakiś osobistych spraw, ale czyni to na blogu, no to chyba nie jest zbyt introwertyczny... Albo sie wystawiasz na widok publiczny, albo zakładasz sobie hasło. Zawsze też można pisać w zeszycie. ;) I tak każdy może wpisać nieprawdziwe dane, tak jak i fałszywego nicka, ale w wielu pozostanie niesmak, że autor MUSI poznać wszystkich wchodzących na bloga. To się kłóci z podstawową internetową wolnością i prawem do anonimowości.

We mnie taki komunikat wywołałby reakcję: "A co cię to obchodzi?" Ludzie nie lubią przymusu. A już szczególnie internauci. ;)

Tokio.fotolog.pl
Miasto: Tokio

19.04.2008 09:05

i jeszcze ten tytuł wpisu...

... "anonimowi podglądacze". Nie rozumiem, sama piszesz o swoim życiu W INTERNECIE, a czytelników nazywasz podglądaczami. :D

Criox.ownlog.com

20.04.2008 13:04

E?

A moim zdaniem to głupie, na siłę kazać coś skomentować...

Zachowam to bez komentarza :P

Szczerba.fotolog.pl
Miasto: Biała Podlaska

19.05.2008 21:01

-> criox

samozaprzeczenie ;-)

Bina.ownlog.com
Miasto: Sopot
Urodzony: 1985

25.05.2008 18:50

zgadzam się.
ponadto dziwi mnie fakt, że ktoś zakłada wątek, a potem już się nie udziela.
nie ma odwagi/dobrych argumentów, żeby bronić swojego pomysłu?

Zaloguj się aby odpowiedzieć
Copyright © Ownlog.com 2003-2007