Pomoc

Regulamin

Reklama

Katalog blogów

Kontakt

Portal polskich blogów

zawsze zalogowany

Strona główna forum >> Hyde Park >> STOP fotologom z kolczykami!     1 2 3 Dalej
Northaunt.fotolog.pl

10.05.2008 13:13

STOP fotologom z kolczykami!

...i innymi PRODUKTAMI!
mam dość fotologów, które ewidentnie są nastawione na pokazywanie swoich produktów na sprzedaż.
Kolczyki, witraże i inne bzdury zaśmiecają fotologi od dawna, ludzie traktują fotologa jak stragan a nie takie miało być zamierzenie tego serwisu!

punkt 5.i) regulaminu jasno mówi, że:

5. Zastrzegamy sobie prawo do usunięcia ownloga w każdej chwili bez ostrzeżenia, a także bez podania przyczyn, zwłaszcza w przypadku gdy:
i)ownlog wykorzystywany był do celów komercyjnych

ktoś może powiedzieć, że niby to tak tylko dla znajomych, na pokaz, bo ktoś ma talent. a przecież wszyscy wiedzą że jest to nastawione na "a nóż ktoś kupi.."

niektóre przykłady z wielu takich logów:

http://garasia.fotolog.pl/

http://kolczyki-anonia.fotolog.pl/

http://aisah.fotolog.pl/

http://cyrylla.fotolog.pl/

!!! sprzedawać kolczyki na allegro a nie na fotologu !!!

Garasia.fotolog.pl

10.05.2008 15:52

Chciałabym odpowiedzieć na nieuzasadniony atak.
Nie jestem nastawiona na sprzedaż tylko na prezentację swojego hobby.
Sama sprzedaję to w następujący sposób: Mam plik ze swoim wyrobami i rozsyłam je mailem wśród znajomych, drugi sposób to pracuję w firmie gdzie pracują same kobiety i powiem że każda woli wyjąć kolczyk z torebki i go założyć przed kupieniem. Zdjęcie to nie wyznacznik. Jeżeli byłaby nastawiona na sprzedaż i cholernie zależałoby na sprzedaży to sprzedawałabym na allegro, ale nie lubię masówki.
I na koniec od momentu założenia fotoblogu nikt kto go oglądał nie próbował niczego ode mnie kupić.
Mnie wkurzają laski lansujące się żeby ktoś je zauważył i zatrudnił. Nawet cycki po to pokażą. Dla mnie Zenada.

Kolczyki.fotolog.pl

10.05.2008 18:02

:)

może skupiłbyś się na szlifowaniu warsztatu fotograficznego, zamiast na lanie jadu na wszystkie blogi związane z kolczykami...

Mnie bardziej zęby bolą od fotologów pełnych zdjęć własnej osoby prowadzącego bloga, próśb o komcie i takich tam. Ale nie zamierzam wnikać w to co kto pisze i wstawia.

Uważam że robię przyzwoite zdjęcia, które jakością nie ranią od razu oczu tego kto przypadkiem wejdzie na moją stronę, pokazuję je na FOTOlogu, nikogo nie nawołuję do zakupów, mama z drugiego końca Polski śledzi moje nowe wzory. Pokazuję swoje hobby. O.

pozdrawiam uprzejmie
Iga

Mademoiselle.fotolog.pl
Miasto: Honolulu

10.05.2008 18:10

Ja uważam że dziewczyny [bo to głównie one zakładają fotologi z kolczykami itp.] chcą po prostu pokazać nam to co robią najlepiej;) Może któraś osoba po obejrzeniu zdjęć na takim fotologu złapie bakcyla i sama chętnie zacznie coś tworzyć:D
I potwierdzam to co powiedziała Iga: autorzy takiego fotologa na nawołują ani nie zmuszają do zakupu;) Ktoś będzie chętny to się zgłosi;)

Pozdrawiam;)
Ania

Northaunt.fotolog.pl

10.05.2008 19:20

chodzi wam również, o sprzedaż, to oczywiste. po to podajecie swoje maile np.
ludzie na fotologu mogą więc reklamować swoje produkty za darmo, twierdząc, że chcą pokazać mamie z drugiego końca polski. Zaśmiecając serwis, który nie został po to stworzony. pięknie. Czekam na fotologi z majtkami z koronek, telefonami komórkowymi i samochodami. Oczywiście wszystko dla mamy z drugiego końca Polski.

Feth.fotolog.pl
Miasto: Warszawa

10.05.2008 19:36

fotolog jest serwisem, który z założenia miał służyć ludziom do pokazania swoich fotografii, przekazania czegoś zdjęciem, tymczasem wy macie z tym wspólnego tylko tyle, że kolczyki przedstawić musicie na zdjęciu, bo innej możliwości nie ma.

btw. garasia, czemu usunęłaś spod zdjęć podpisy typu "jeśli chcesz takie mieć - napisz"? ;]

Intense.fotolog.pl
Miasto: Kraków
Urodzony: 1986

11.05.2008 00:17

regulamin z tego co widzę stosowany jest dość luźno. nonsensem jest myśleć, że możnaby nawet wyłapać wszystkie blogi, które nie są z nim do końca zgodne.
na przykład trafiłam przypadkiem na sporo blogów, które są tak naprawdę stronami danej klasy czy szkoły. bo łatwiej założyć bloga, niż budować całą stronę, a że do bloga się to nie ma nijak... przecież to też może być reklama, zwłaszcza jeśli szkoła jest niepubliczna, można tak zachęcać do zainteresowania jej ofertą.
co powiecie na "blogi" z paznokciami i tipsami, gdzie autorki umieszczają zdjęcia wykonanego przez sibie manicure w różnych wariacjach? jeśli to są profesojnalistki to zwykle gdzieś tam się pojawia informacja jak można skorzystać z ich usług. też reklama. też cel komercyjny. jeśli ktoś ma takie hobby to dalej zjawisko to ma mało z blogiem wspólnego.

a czy przypadkiem fotoBLOG nie miał być z początku blogiem prowadzonym za pomocą zdjęć, a nie portfolio autora, jak to się często dzieje? i co, idea fotobloga nie jest wypaczona?

ostatecznie wolę trafić na stronę z kolczykami, niż na bloga kogoś, kto swoje własne fotki wrzuca hurtowo pod różnym kątem i w innym makijażu robione, plus dla mnie w żaden sposób nie interesujące zdjęcia z imprezy osób, których w ogóle nie znam. kupić kolczyków nie kupię, ale są bardziej estetyczne niż powyżej opisany typ bloga. właśnie bloga, bo przecież wspomniany jego rodzaj jest poniekąd pamiętnikiem. koncentruje się na osobie autorki/autora i imprezach, no ale może właśnie to jest wszystko, co dana osoba ma do opowiedzenia.

jasne, że kolczyki bardziej pasowałyby na allegro, czy na serwisy specjalnie przeznaczone do sprzedawania - jakby to ująć - rękodzieł(?) - typu pakamera.pl czy modna.pl
zwłaszcza, jeśli cel jest ewidentnie komercyjny. ale, nie przesadzajmy, blogi nie mające wiele wspólnego z blogiem - jeśli w ogóle da się jasno określić, do czego ten ma służyć - były, są i będą.

Kolczyki.fotolog.pl

11.05.2008 02:38

Northaunt, mam nadzieję że wszystkich regulaminów przestrzegasz tak zawzięcie jak regulaminu Fotologa :-) regulamin nie definiuje chyba pojęcia blog, SJP PWN podaje: "dziennik prowadzony przez internautę na stronach WWW". I tak w swej podejrzliwości nie uwierzysz, ale dla mnie mój blog (którego zapewne nie powinnam nazywać blogiem) to też dziennik. Dyskutować z Tobą dalej nie zamierzam, bo nie widzę sensu ani prawodopodobieństwa zmiany zdania u żadnej ze stron. Peace & love.

A co sensownego przekazuje najczęściej odwiedzany fotologowy blog pokacycki? Czego to dziennik? To Ci nie przeszkadza?

Garasia.fotolog.pl

11.05.2008 08:34

Pomysł robienia biżuterii wziął się właśnie z takich fotoblogów. POwiększałam zdjęcia i patrzylam jak zaginać druciki i takie tam i zupełnie mi to nie przeszkadzało.

Feth: Niestety poprosiłam siostrę o dodanie kilku nowych zdjęć bo miałam problem z netem - strsznie wolno otwiera zdjęcia. A ona uznała że zrobi coś jeszcze. Wkurzyłąm się bo nie o to mi chodziło. Kazałam jej to wszystko pozmieniać i widzę że dotrzymała słowa. Ona chyba próbuje być twórcza czasem. Sorki :)

No właśnie blog pokacycki - może z nim powalczysz?

Northaunt.fotolog.pl

11.05.2008 15:18

ale blog pokacycki jest jeden, a blogów z 'biżuterią' jest mnóstwo.

Feth.fotolog.pl

11.05.2008 15:22

Tak, pokazujemy kolczyki mamie z drugiego końca Polski, nagle siostra zmienia coś na fotologu, to może wreszcie brat z Kambodży przyjedzie i go niechcący usunie?

Mnie to ani ziębi, ani grzeje jeśli powstają blogi, które zakładają sobie znajomi, cała klasa czy szkoła, bo tak jak pisała Intense łatwiej założyć bloga niż całą stronę, ale serwisów blogowych jest u nas masa, więc dlaczego ci ludzie wybierają fotologa, który do tego przeznaczony nie jest?

Jeśli chodzi o pokacycki to jest to już chyba taka humorystyczna wizytówka fotologa, założenie wynikło z jakiegoś konkretnego pomysłu. Regularnie sobie oglądam cycochy i dobrze mi z tym. Ten fotolog jest unikalny przynajmniej, jakby teraz poleciała fala blogów typu "pokaż cycki" to wierzcie mi - powalczymy :]

Kolczyki.fotolog.pl

11.05.2008 16:23

trzeba mnie było wygonić w listopadzie 2006, kiedy zaczęłam prowadzić bloga, wtedy może od razu poszukałabym innego miejsca w sieci ;)

Feth.fotolog.pl

11.05.2008 16:47

nigdy nie jest za późno :-)

Intense.fotolog.pl
Urodzony: 1986

11.05.2008 17:46

hmm. google mówi, że "ci ludzie" wybierają równie dobrze blog.pl czy blog.onet.pl
nie snułabym tu jakiejś teorii, że oto mamy zalew kolczyków na ownlogu/fotologu. po prostu jest tego trochę na wszystkich serwisach. podobnie jak innych zjawisk blogopodobnych. i blogów nie do końca zgodnych z regulaminem.
i naprawdę nie widzę powodu, żeby się tego jakoś szczególnie czepiać.

Kaori.fotolog.pl
Miasto: Mońki

11.05.2008 18:04

ta.. ustap jednemu, drugiemu, siedemdziesiatemu i nie bedziesz miec spokoju.

a regulamin mimo wszystko MOGLBY byc przestrzegany. cholerano!
popieram Feth'a i Northaunt'a w 100%. bez przesady, kurcze! ;]

Katarzyna-wielka.ownlog.com
Urodzony: 1992

11.05.2008 21:17

Nie musicie oglądać tych 'fotoblogów', jeśli wam są w niesmak ;-)

Kaori.fotolog.pl
Miasto: Mońki

12.05.2008 18:38

wez i nie ogladaj, jak to sie wszedzie rozplenilo? ;] i w reklamach i w 'ostatnio dodanych' ;]

Northaunt.fotolog.pl

12.05.2008 22:01

tak, to tez bardzo irytuje jak chcesz sobie przeglądać ostatnio dodane i często połowa z nich to stragan z kolczykami

czyli rozumiem że np jakiś majster od stron jak zacznie wstawiać screeny ze swoich layoutów i umieści na stronie formularz kontaktowy to też chce pokazać tak naprawdę mamie z drugiego końca Polski. Bo to na tym samym polega. Nie pokazujesz zdjęć, które uważasz w jakiś sposób za wyjątkowe , czy coś. Tylko fotografujesz swój PRODUKT, z nadzieją że ktoś obejrzy , spodoba mu się i kupi. Dziwię się że admini ownlog to tolerują. Gdyby to ode mnie zależało zblokowałbym wszystkie stragany na tym serwisie.

Tokio.fotolog.pl
Miasto: Tokio
Urodzony: 1984

13.05.2008 16:30

Weszłam właśnie na kolczyki.fotolog.pl. Samo istnienie takich blogów jest mi obojętne, ale bądźmy konsekwentni - albo sprzedajecie i się z tym nie kryjecie albo się bezsensownie tłumaczycie, że to dla mamy, że to siostra. Czy mamę hobby córki interesuje aż tak bardzo, że musi wiedzieć, które kolczyki jeszcze ma, a których już nie? Bo co oznaczają tytuły wpisów: [500] Amethyst Velvet - już nie mam, [502] Melange - już nie mam, itp.?
Tak jak napisałam na wstępnie, sam temat sprzedawania kolczyków jest mi obojętny - zwracam tylko uwagę na zachowanie spójności własnej postawy.

Osiedleswobody.ownlog.com

13.05.2008 22:59

"chodzi wam również, o sprzedaż, to oczywiste. po to podajecie swoje maile np. "

podałam maila na blogasku, ojej, ja sprzedajna.
nie chcecie - nie wchodzcie, ja lubie popatrzeć.

pozdrawiam krytykantów którym wiecznie nic nie pasuje.

Zaloguj się aby odpowiedzieć 1 2 3 Dalej
Copyright © Ownlog.com 2003-2007